Toerisme

STADSSTRAND EBBINGEKWARTIER

stadsstrand DOT eind Oostersingel (circa 3 min lopen vanaf B&B)

Geopend vanaf 29/5 het Stadsstrand nabij DOT, circa 300m vanaf Pied á Terre Oostersingel. Lekker ruim opgezet, want in 2017 werd de habitat der vitamine-D slurpers verdubbeld qua oppervlakte. Die grootte wordt ook dit seizoen gewoon aangehouden. Meer strand is tenslotte meer beter.

Overigens zijn niet alleen wij laaiend over de spot, ook Lonely Planet vindt het awesome. De travelguide kalkte ons lokale zwemparadijsje in een lijst met mooiste stadsstranden van Nederland. Vers zwemwater, mooie omgeving, terras ernaast.

GRONINGER MUSEUM

Groninger museum (circa 20 min lopen vanaf B&B)

Openingstijden

Het Groninger Museum is op de volgende dagen geopend:

Dinsdag t/m zondag10:00 tot 17:00 uur

Gesloten op maandag, eerste Kerstdag en Nieuwjaarsdag.

De kassa sluit een kwartier voor sluitingstijd.

6 mei t/m
21 juni ’19
vanaf
22 juni ’19
Volwassenen€ 10€ 15
CJP & Studenten studerend
buiten Groningen
€ 5€ 10
Kinderen tot en met 18 jaarGratisGratis
Studenten studerend in
Groningen
GratisGratis
Vrienden van het
Groninger Museum
GratisGratis
Museumkaart *GratisGratis
BankGiro Loterij VIP-kaart GratisGratis
RembrandtpasGratisGratis
ICOMGratisGratis
Stadjerspas (eenmalig)GratisGratis
RolstoelbegeleiderGratisGratis
Schoolgroepen p.p.
(programma en rondleiding
worden wel in rekening gebracht).
GratisGratis

* Museumkaart mag niet van de telefoon gescand worden.

Kassa
De kassa sluit om 16.45 uur.
De Museumkaart is te koop bij de kassa. Je kunt er dan meteen gebruik van maken. 

Rondleidingen
Naast zelf het museum ontdekken, kun je ook een rondleiding door het Groninger Museumgebouw en/of een tentoonstelling boeken. Klik hier voor meer informatie over rondleidingen. Voor onze verschillende lesprogramma’s en rondleidingen voor scholen kun je hier terecht.

Museumnacht
Met het polsbandje van de Museumnacht 2018 kun je tot en met 1 september 2019 één van deze musea gratis bezoeken: Groninger Museum, Universiteitsmuseum Groningen, het Noordelijk Scheepvaartmuseum of het GRID – Grafisch Museum Groningen.

WADDEN EILANDEN

Wadden eilanden Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland, Schiermonnikoog(circa 50 km vanaf B&B)

Vijf eilanden, dat betekent vijf keer genieten! De combinatie van de open horizon, de grenzeloze lucht die zich boven de Waddenzee uitstrekt en de natuurlijke overgang tussen wadplaten en de zee maakt een bezoek aan de Wadden tot een bijzondere ervaring. Op de Wadden ben je mijlenver verwijderd van overvolle agenda’s, drukte en afspraken.

Laat alles achter je en beleef het eilandgevoel. Geniet van de schoonheid en het eeuwenoude ritme van eb en vloed. 
Wat rest is iets wat elke vakantie hoort te kenmerken, maar op de Waddeneilanden vanzelf gaat: totale ontspanning.

Onderstaande link brengt u naar de individuele website van de Waddeneilanden

TEXEL VLIELAND TERSCHELLING AMELAND SCHIERMONNIKOOG

BORGEN IN GRONINGEN

Veel Groninger borgen zijn als steenhuis begonnen. Gebouwd in de 13e en de 14e eeuw, waren ze toen iets bijzonders. Stenen waren duur. Alleen de rijken konden zich dat veroorloven. Het steenhuis was een verdedigingstoren waar men in benarde tijden het vege lijf borg. Meestal stonden ze op een hoogte met rondom een gracht. Ze waren vaak ongeveer elf meter lang en acht meter breed en hadden dikke muren. Beneden was een gewelf zonder doorgang naar boven; de ingang was op de eerste verdieping. Men ging naar binnen langs een ladder die men in benarde tijden achter zich aan naar boven trok. Er was nog een verdieping en om het dak vermoedelijk een omgang vanwaar de belegerden stenen konden gooien op hun belegeraars. Er zijn maar enkele steenhuizen over: de Schierstins te Veenwouden, het steenhuis te Bunde en het Iwema steenhuis in Niebert. Belegeringen kwamen vaak voor in de strijd om de macht. Koningen en keizers hadden in de verre Friese landen (Groningen, Friesland en Oost-Friesland) niets in te brengen. Vandaar dat iedereen zijn gang kon gaan. Maar het was niet altijd oorlog en de steenhuizen werden in tijden van vrede gebruikt om er de oogst te bergen. Steenhuizen stonden op de erven van rijke boeren die van oudsher een heerd (van ‘haard’) bezaten.

Sommigen van de heerdbezitters waren hoofdelingen, een naam die ze vermoedelijk gekregen hadden, omdat ze aan het hoofd stonden van een groepje gehuurde gewapende ruiters, maar later hield het woord vooral in dat ze ‘hoofd’- de machtige van een dorp of streek – waren. Hoofdelingenfamilies breidden hun steenhuizen uit en gingen er in wonen. Het steenhuis werd eerst verlengd tot ‘langhuis’. Later werden er vleugels aangebouwd. Doordat de familie niet meer in de boerderij woonde, had ze voor het bedrijf genoeg aan stallen en schuren: de schathuizen. Van de ongeveer 200 steenhuizen en borgen die in de provincie Groningen gestaan hebben, zijn er nog 16 over. Zij hebben allemaal een nieuwe bestemming gekregen. Erfgoed inzicht Regelmatig verschijnen er artikelen over de geschiedenis van de borgen in Erfgoedinzicht, het digitale tijdschrift van Erfgoedpartners. Het tijdschrift is te vinden op de site van Erfgoedpartners. Hieronder vindt u een keur aan artikelen die inmiddels zijn verschenen over diverse borgen in de provincie Groningen. Allerlei elementen worden daarin belicht, van meubilair tot muziekcultuur.

Onderstaande link brengt u naar de individuele website van de Borgen

  • Rensumaborg Uithuizermeeden (30 km)
    • De Rensumaborg, gebaseerd op een 16e-eeuws steenhuis, werd voor het eerst vermeld in 1623. Willem Fockes huurde op dat moment de borg. Hoe het steenhuis er in de 16e eeuw uit heeft gezien is niet bekend, noch waaraan de borg haar naam dankt. Vanaf halverwege de 19e eeuw kwam het huis in de verhuur, waardoor deze een tijd als tuinbouwschool heeft gediend. Tegenwoordig wordt de borg bewoond.
  • Allersmaborg Ezinge (21 km)
    • Ook de Allersmaborg kent stinzenplanten. Het gebied rondom de Allersmaborg is opengesteld voor wandelaars.
  • Coendersborg Nuis (24 km)
    • De Coendersborg, vernoemd naar de familie Coenders, is ontstaan uit de samenvoeging van land van drie boerderijen: Die van de families Fossema, Harckema en Heringe. De borg zelf is gebouwd op de plaats waar de familie Fossema een versterkte boerderij had staan en stamt uit het einde van de zeventiende eeuw.

vervolg borgen